Als het kermis is, eten wij rosbief met puree en verse erwtjes. Uiteraard alles gemaakt met boerenboter. Het recept is zeer eenvoudig en zeer lekker. Er is bijna geen voorbereiding, enkel de bak-tijden moeten goed opgevolgd worden. Bekijk ook de video en de fotos.
Ingredienten:
1 kg rosbief
1 ui
1 wortel
Boerenboter
Peper en zout
Bereiding:
Snij ui en wortel in schijfjes.
Verdelen deze met blokjes bakboter over een vuurvaste ovenschotel.
Verwarmen de oven tot 250°C.
Kruid het rosbief goed op voorhand met peper en zout. Op die manier bakken de kruiden mooi mee in het vlees.
Plaats de rosbief in de oven en laat korst op het rosbief komen. 5 tot 10 minuten.
Alternatief: bak het vlees op een vuurpan met een korst (duurt ook 5 tot 10 minuten)
We halen de rosbief uit de oven, overgieten het vlees met braadvocht en kruiden met peper en zout.
Leg een blokje boerenboter bovenop het vlees en laten dat 20 minuten op 200°C in de oven braden.
Steek of prik nooit in het vlees om te zien of het gaar is. Dit zorgt voor vochtverlies.
Na het braden laat je het rosbief nog 10 minuten rusten, zodat het zeer mals wordt. Hou het vlees warm met aluminium folie.
Van het braadvocht maken kan een eenvoudige vleessaus gemaakt worden. Voeg hiervoor 25 cl water en een koffielepel mosterd toe. Even los bakken en laten doorkoken. Je kan ook witte wijn toevoegen en even doorkoken.
Dit past perfect bij kroketjes of hertoginneaardappelen.